ECHT.BELGISCH.KREKELBIER!

ECHT. BELGISCH. KREKELBIER!

RUNDSVLEES vs. INSECTEN

Als we rundsvlees als voedingsbron beschouwen, dan heb je ruim 25 kg voeding nodig om 1 kg vlees te verkrijgen.
1 kg rundvlees bevat ongeveer 250 gram proteïnen (20-25 gr/100 gram vlees).

Bij insecten heb je een vergelijkbare verhouding proteïnen, afhankelijk van de insectensoort en kweekomstandigheden).

Het grote verschil? Om 1 kg insecten te kweken heb je maar 2 kg voeding nodig!

DRAF & DUURZAAMHEID

Bij het brouwen van bier hou je na het maïshen (het extraheren van de suikers uit de mout) draft (ook “bierbostel”) over.

Vandaag wordt draf gevoerd aan runderen of varkens om niet zomaar op de compost terecht te komen.

Voor een brouwsel van 1000 liter hou je gemiddeld 350 kg draf over.

Bij runderen resulteert dit theoretisch dus in 14 kg vlees, of 3,5 kg proteïnen.

Bij insecten resulteert dit theoretisch in… 175 kg insecten, of 43 kg proteïnen! Da’s ruim 12 keer meer!

Voeding is natuurlijk meer dan proteïnen alleen, maar ook is het waterverbruik bij runderen 25 keer hoger, 10 keer meer landgebruik, 6 keer meer CO² uitstoot...


EN-EN-VERHAAL

Het lijkt me niet nodig om plots alle rundvlees te vervangen door insecten. Laat het een en-en-verhaal worden: deels vegetarisch, deels vlees, deels insecten!

Stel: een insectenteler gebruikt de draf van zijn buurman-brouwer: hoogwaardige proteïnen uit een reststroom en dan nog eens lokaal ook.

ECHT. BELGISCH. KREKELBIER!

Het ECHT. BELGISCH. KREKELBIER! is vooral als concept bedoeld. Het lijkt me efficiënter de insecten te gebruiken in bakkerij of pasta-productie, maar met dit bier wil aantonen dat:

  1. De reststroom van een brouwerij kan terugstromen naar die brouwerij
  2. Bier lekker is!


Schol, Santé!

Sam

Klik voor een grotere versie...

WAT? INSECTEN?

Ik (Sam Vanderstraeten), kook al meer dan 20 jaar met insecten (alsof het voor mezelf zou zijn...).
Door de overtuiging dat deze een plaats in onze dagelijkse voeding moeten krijgen, volgde ik zelfs een opleiding als insectenteler aan de Hogeschool Thomas More om mezelf er nog meer in te verdiepen.

Daarnaast brouw ik sinds 2012 unieke en creatieve bieren “met nen hoek af” met mijn bierproject “HopSaSam”.


BIER MET PROTEÏNEN

Als argument waarom je insecten in bier zou verwerken, zou je kunnen aanhalen dat je hierdoor extra proteïnen opneemt.

Beetje absurd, niet?

Beter een shake of proteïnereep nemen en daarna genieten van een lekkertje biertje is efficiënter.

Ik heb alvast een sterker argument!